Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 486 7959

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930
Általános tájékoztató a teljes kivehető műfogsor használatáról

A teljes kivehető fogpótlás azaz köznapi nyelven a teljes protézis vagy műfogsor megkülönböztetett odafigyelést igényel használójától, ezért fontos tudni, hogy pontosan mik azok a betartandó szabályok, amiket a viseléssel és tisztántartásával kapcsolatban tudni érdemes. 

Kinek van rá szüksége?

Teljes kivehető fogpótlást azoknak a pácienseknek javasolnak, akik már teljesen elvesztették fogaikat és esetükben az implantálás sem nyújt már megoldást. Ez a fogsor egy esztétikus és kényelmes rágó eszköz lehet, alul és felül egyaránt, ha tudatosan figyelünk a helyes használatra. 

Miből áll és hogyan rögzül? 

A teljes kivehető fogsor három részből áll. A műíny adja a szerkezetet, amelyben stabilan helyezkednek el a valósághű, természetes hatású műfogak, az egész pedig egy alaplemezre épül. Ahhoz, hogy a teljes kivehető fogpótlás tartós maradjon ezt egy fémhálóval stabilizálják. Bent a szájüregben pedig a stabilitást, ha az íny és a csontok állapota engedi, implantációs műgyökerekkel is rögzíthetik. Ez utóbbiak nem mindenki számára elérhetők, bár a modern fogászat már lehetővé teszi a mini implant csapok használatát is, ami olyan csontozatba is beilleszthető, amibe a sima implantációs csapok már nem.

Használatba vétel legfontosabb tudnivalói

Nagyon fontos, hogy aki teljes műfogsor használatába kezd tisztában legyen vele, hogy az első időszak a megszokásról szól majd, ami bizony nem lesz mindig egyszerű és észrevétlen. A szájüregi lágyrészeket fokozatosan hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy egy új, kvázi idegen eszköz látja el mostantól teljeskörűen azt a feladatot, amit korábban a természetes fogsor látott el. Külön megszokást igényel a fogmű viselése, ezzel együtt pedig a beszéd és az étkezés újraformálása és új rutin kell legyen a rendszeres és alapos tisztítás is. Ugyanilyen fontos, hogy a kötelező fogászati kontrollok ne maradjanak el, hiszen ezek nagyban hozzájárulnak a későbbi kényelmes használat elősegítéséhez.

Tisztítás és higiénia

A megfelelő tisztitási rutin ennél a fogpótlási eszköznél teljesen eltér a korábban megszokott szájápolási rutintól, hiszen a protézis tisztítása leggyakrabban a szájüregen kívül történik. Amikor a páciens elérkezik a folyamatban ahhoz a részhez, hogy már elkezdi használni a műfogsorát, azzal egyidőben be kell szereznie a megfelelő tisztító eszközöket és további kiegészítőket is, amiket nap mint nap használnia kell. Egy erre alkalmas fogkefét, valamint műfogsor tisztító termékeket, illetve nagy népszerűségnek örvendenek a műfogsor ragasztó készítmények is, amelyek a megfelelő tapadást, rögzítést segítik elő. Azt javasoljuk, hogy kérjen fogorvosától részletes tájékoztatást, útmutatót a helyes tisztításhoz, mert a tiszta műfogsor nem csak a baktériumok távoltartása, és az esetleges rossz szájhigiénia miatt kialakuló betegségektől óv meg, de esztétikai és életminőség szempontjából is kiemelten fontos szerepe van. 

A teljes protézis, ha megtanuljuk jól tisztítani és jól használni egy nagyon kényelmes és hosszútávon is biztonságos eszköz. A Dental Network hálózatába tartozó összes rendelőnk szolgáltatási portfóliójának része a műfogsor készítés és az ahhoz kapcsolódó összes kiegészítő vizsgálat és tanácsadás. Merjen tájékozódni, tanácsot kérni, hiszen szakembereink nagymúltú tapasztalatai a páciensek érdekeit hivatottak szolgálni!


Visszahívást kérek


Déli Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem