Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 486 7959

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930
Cukorbeteg vagy? Ne aggódj, a súlyos fogászati következmények elkerülhetők! 

Köztudott szomorú tény, hogy a diabétesszel nem csak számos kellemetlen testi tünet jár, hanem rendszerint súlyos fogászati problémák is. Mindez azonban tudatos odafigyeléssel elkerülhető. 

Diabétesz miatt a szájüregünk is egy sor különböző csapásnak lesz kitéve. Kezdődik a szájszárazsággal, ami ha sokáig fennáll, akkor szájégés érzetét, fájdalmat, fekélyeket, fertőzéseket is eredményezhet. 

Szintén gyakori tünet a sokféle szájnyálkahártya-elváltozás, mint az afta vagy közismertebb nevén a fájdalmas szájpenész. A magas vércukorszint és a rendszeres gyógyszerhasználat miatt pedig a gyorsan szaporodó gombás fertőzések is hamar megtalálnak, aminek igen kellemetlen szájüregi tünetei lehetnek. 

Az íny, valamint a fogágy gyulladások sem kímélik a cukrosokat, hiszen a nyáltermelés csökkenése miatt a szájüreg öntisztító képessége teljesen felborul. Emiatt elszaporodnak a baktériumok, gyorsabban alakul ki fogkő, ami gyakorlatilag az állandó ínyproblémák és változatos fogágy nyavalyák okozója.

Mit tehetünk?
  • Ne engedjük, hogy kiszáradjon a szájüreg! - Kortyolgassunk vizet, de ne kávét és teát, mert az szárítja a nyálkahártyát! Jó megoldás a cukormentes rágó vagy cukorka, ami segít nedvesen tartani a szánkat. 

  • Minden étkezés után mossunk fogat és használjunk fogselymet! Cukorbetegként a kellemetlen szájszag miatt is érdemes minden étkezés után fogat mosni, de azért is, hogy elkerüljük a betegség miatt gyorsabb tempóban jelentkező problémákat!

  • Negyedévente menjünk el fogorvoshoz, így biztosan naprakészek maradhatunk a fogaink aktuális állapotát illetően!

  • Ne aggódjunk, ha jelentkeznek a tünetek! Vegyük kézbe az irányítást és tegyünk ellenük! Kis odafigyeléssel és nagyfokú tudatossággal, cukorbetegen is megmaradhat fogaink épsége!

Ha szeretnél egy teljes körű szájápolási rutint elsajátítani diabéteszesként, de nem tudod hogyan alakítsd ezt ki, keresd fel a Dental Network hálózatának bármelyik hozzád közel eső rendelőjét, ahol kedves és közvetlen fogorvosok és dentálhigiénés szakemberek lesznek a segítségedre. 

A profi szűrővizsgálat mellett, egy modern és higiénikus környezetben, szégyenérzet nélkül kérdezhetsz meg bármit. Részletes és hasznos válaszokat, gyakorlati tanácsokat fogsz kapni, amivel hatékonyan őrizheted meg szájüreged hosszútávú egészségét.


Visszahívást kérek


Déli Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem